Sistemul de operare Ubuntu intra in lumea smartphone-urilor si tabletelor

Canonical Ltd. a afirmat că în fiecare smartphone cu un procesor multi-core există un PC care vrea să izbucnească și au decis să dezvolte noul sistem de operare (Ubuntu 13.04) în așa fel să funcționeze atât pe telefoane cât și pe tablete. Dar înainte să trecem mai departe să zicem câteva cuvinte și despre sistemul de operare Ubuntu, pentru cei care încă nu cunosc acest sistem de operare. Ubuntu este un sistem de operare pentru computerele personale, servere și netbook-uri, bazat pe un Linux kernel. Este ușor de instalat și folosit, este un sistem de operare gratuit, fiind sponzorizat de Canonical Ltd., o companie privată sud-africană.

Cu peste 20 de milioane de utilizatori, Ubuntu este sistemul de operare favorit în lumea întreagă. Ubuntu pentru Android este prima soluție completă pentru productivitatea pe un telefon. Android și Ubuntu partajează aceeași Linux kernel care permite rularea acestora în acelaș timp – Android rămâne o experiență pentru telefon, iar Ubuntu când aceste dispozitive sunt andocate. Asta înseamnă o adresă telefonică, un set de bookmark-uri, un singur loc pentru mesaje și un inbox pentru e-mail-uri. Datorită integrării atente între Ubuntu și Android utilizatorul are acces la toate funcțiile telefonului în timp ce este andocat. Utilizatorul are posibilitatea de a efectua și de a primi apeluri.

Noul sistem de operare Ubuntu 13.04 va fi numit Raring Ringtail și cei de la Canonical Ltd. au planuri foarte serioase cu acest proiect cu care doresc să stabilize bazele pentru interfețe de telefoane și tablete. După afirmația companiei lansarea noului sistem de operare va avea loc la următoarea lansare LTS în aprilie 2014. Pare a fi o lungă perioadă de timp, dar nimeni să nu creadă că în șase luni se poate dezvolta un sistem de operare pentru un telefon mobil care să ruleze perfect şi fără probleme. Însă dacă doriți o prezentare cum funcționează Ubuntu pe un dispozitiv Android, Canonical nu de mult a anunțat prima tabletă care poate rula sistemul de operare Ubuntu. Nexus 7 este singurul dispozitiv mobil pe care se poate instala și rula Ubuntu. Instalarea necesită deblocarea bootloader-ului, dar să aveți grijă cu procedura asta că pierdeți tot ce ați avut pe tabletă. Când Nexus 7 a terminat procedura și este deblocat pornește în mod fastboot, iar conectat la un PC care rulează Ubuntu, sofware-ul de instalare one-click are grijă de rest. Trebuie să așteptați aproximativ 10-15 minute și puteți admira tableta cu un sistem de operare Ubuntu. Fiindcă dezvoltarea este în prezent axat pe obtinerea de bază a sistemului de operare desktop, nu există nici o interfață de utilizare specifică pentru tablete. Raring Ringtail este setat pentru a concretiza experiența mobilă, amprentele de memorie și viața bateriei. Cei care au regretat pot să reîncarce pur și simplu vechiul Android pe dispozitivul Nexus 7.

Acest sistem de operare pe Nexus 7 este o ocazie unică pentru Ubuntu. Acest dispozitiv este ieftin și permite pentru cei de la Ubuntu să asigure că noul sistem de operare rulează perfect și fără probleme pe o tabletă.

Sursa: EngadgetUbuntu

About the author