Sony Xperia Z1 Compact, noul flagship de la Sony

Xperia_Z1_CompactAnul trecut, Sony și-a dezvelit modelul Xperia Z, care a devenit flagshipul firmei pentru anul 2013 până la lansarea noului Xperia Z1. Acum la CES 2014, Sony a prezentat o versiune mai compactă a modelului Xperia Z1. Versiunea compactă nu trebuie confundată cu termenul „mini”, deoarece nu urmărește trendul actual de „diluare” a unui model flagship, astfel devenind un – mini. Astfel Z1 Compact, este aproape identic cu originalul, vine echipat cu un procesor quad-core Snapdragon 800, aceeași cameră de 20 megapixeli, aceeași design rezistent la apă, însă de data aceasta cu un ecran de 4.3 inch, și mai multe opțiuni de culori.

În mod evident, diferențele dintre cele două modele încep cu ecranul. Display-ul a fost micșorat de la 5 inch la 4.3, cu ideea de a micșora specificațiile dispozitivului (din punct de vedere numeric/mărime), o idee ce nu trebuie privit ca și un compromis. Este important să subliniem faptul, că display-ul mai mic a suferit și o scădere a rezoluției, de la 1080p la 720p (ppi-ul a rămas totuși destul la solid – 340). A doua diferență majoră este bateria, care în cazul modelului compact a fost scăzut de la 3000mAh (modelul original) la 2300mAh, însă dacă luăm în considerare că ecranul mai mic va folosi mai puține resurse, va avea probabil aceeași autonomie ca și versiunea full-size.

Noul dispozitiv, va rula de asemenea Android 4.3 din cutie, iar restul specificațiilor sunt similare cu Z1. Asta înseamnă că veți primi un dispozitiv echipat cu o cameră principală de 20.7 megapixel (1/2.3-inch), display Triluminos cu X-reality engine, procesor Snapdragon 800 quad-core, 2GB RAM, NFC, și 16GB stocare + slot microSD. Hardware-ul va fi încorporat într-o carcasă rezistentă la apă – IP58, care a devenit oarecum un trademark specific pentru Xperia.

Sony a abordat situația dispozitivelor „mini” – compacte diferit de alte companii, adică a lansat un compact cu specificații aproape identice cu flagshipul firmei. Unii vor iubi noul Z1 compact, alții nu prea, dar mai presus de toate, sperăm că astfel Sony va dirija trend-ul dispozitivelor-mini în direcția cea bună. Compania nu ne-a dezvelit încă prețul telefonului, dar probabil se va situa între celelalte dispozitive din categorie și Z1 full-size.

Sursa: SonyMobile si Engadget

About the author