Ce este un phablet?

În ultimele vremuri s-a răspândit foarte mult denumirea phablet, mai ales în anul 2013 o mare parte din flagship-urilor lansate de producători intră în categoria de phablet. Primul phablet și-a făcut apariția în anul 2010, când Dell a lansat telefonul mobil inteligent Streak cu un ecran de 5”. În prezent categoria phablet s-a îngrășat, doarece au apărut foarte multe dispozitive care intră în această clasă.

Sunt sigur mulți dintre voi pun întrebarea: „Ce este exact un phablet?”. Sunt multe variante și opinii care au apărut despre aceste dispozitive. Unii spun că sunt terminalele care dispun de un ecran de la 5” la 7”, alții afirmă că telefoanele mobile inteligente dotate cu un ecran peste 4.8” deja se pot privi ca un phablet. Am auzit și rapoarte în care este menționat faptul că phabletul este telefonul inteligent cu sistemul de operare Android echipat cu un ecran mai mare de 5” dar mai mic de 7” care dispune de un stilou stylus, de exemplu Samsung Galaxy Note I și Note II. Da, întradevăr și familia Note se încadrează în această categorie, dar nu numai dispozitivele dotate cu un astfel de accesoriu se poate declara un phablet. De exemplu HTC anul trecut a lansat un terminal de mare performanță, HTC Droid DNA care are un ecran de 5” dar nu are stilou stylus și totuși este declarat un phablet.

După opinia mea phabletul este un dispozitiv care oferă experiența a unui smartphone puțin condimentat cu o experiență oferită de o tabletă. În această categorie intră telefoanele inteligente care sunt dotate cu un ecran mai mare de 4.7” dar mai mic de 7” și indiferent dacă include sau nu stiloul stylus. Mai simplu zis este o tranziție între telefoane mobile inteligente și tablete.

Cele mai performante phablete în prezent sunt: Samsung Galaxy Note II (5.5”), Samsung Galaxy S4 (4.99”), LG Optimus G Pro (5.5”), Sony Xperia Z (5”). Nu este prezent pe listă noul HTC One, din cauză că are un ecran numai de 4.7”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*