Ce este un smartphone?

Expresia “smartphone” provine din limba engleză, şi înseamnă “telefon inteligent”. Încă nu există un termen corespunzător românesc pentru smartphone, dar este o propunere, un neologism ,“intelifon”.  Dacă nu vă supăraţi eu voi rămâne la termenul smartphone, nu-mi este deloc simpatic “intelifon”-ul.
Încă nu există o definiţie exactă pentru smartphone. Sunt care spun, că smartphone-ul este un telefon mobil, care are o tastatură qwerty, reală sau virtuală. Dispozitiv cu care, pe lângă conversaţii fără fir, independent de distanţă, puteţi primi şi trimite e-mailuri, şi puteţi naviga şi pe net. Alţii spun, că este un dispozitiv cu un ecran senzitiv la atingere (touchscreen), dotat cu o cameră foto şi video, şi are un sistem de operare specific.
După opinia mea, smartphone-ul este un telefon mobil care ne oferă funcţionalităţi ca si un PC, ajutat de un sistem de operare specific (Symbian OS, iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone si Palm OS), pe care se pot programa şi instala şi aplicaţii suplimentare care îi lărgesc posibilitaţile. Este un dispozitiv multimedia multifuncţional, conectat la o reţea GSM (Global System for Mobile communications) sau UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), şi la reţelele rapide de tip 3G si 4G (conexiuni la internet).

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*