Partener hardware pentru Ubuntu OS

Bătălia sistemelor operaționale a devenit și mai aglomerată – Ubuntu Touch va trece printr-o tranziție, de la un OS after-market la OS „din cutie”. Mark Shuttleworth de la Canonical a anunțat că acum și-au găsit un partener pentru hardware.

Ubuntu-on-phones

Un telefon high end propulsat de Ubuntu Touch va fi lansat pe piață anul viitor, dar detaliile companiei de producție sunt încă neclare. Și nu, nu pare a fi modelul eșuat, numit Ubuntu Edge Phone.

În afară de parteneriatul cu necunoscutul furnizor de hardware, Canonical are contracte și cu firmele: Vodafone, Verizon, Deutsche Telecom, T-Mobile, 3, EE, KT, SK Telecom și PT.

carrier list

Ubuntu Touch funcționa deja pe un lung șir de dispozitive, însă necesită un utilizator priceput, pentru instalarea acestuia. Cu telefonul care va rula OS-ul din cutie, firma plănuiește să „fure” o parte din clientela, atât companiilor mari, cât și mici.

OS-ul își etalează punctele tari – are suport pentru aplicațiile Linux, poate rula programe bazate pe Java exact ca și Android, chiar și cele bazate pe web precum Firefox OS. Shuttleworth susține că avantajul OS-ului Ubuntu Touch provine din faptul că nu este bazat pe Google OS.

Android devine tot mai închis la aplicații „default”. Din cauza că Android este gratis, Google se folosește de aplicații, pentru a-și ghida utilizatorii spre serviciile de „făcut bani” (Google Store).

În comparație, Ubuntu Touch ne garantează că va fi mai deschis, și ne va aduce servicii precum LinkedIn, Baidu, Facebook, Evernote și Pinterest în prim-plan, și nu în forma unui shortcut pe ecran.

Anul viitor, vom vedea mai multi jucători, luptându-se pentru relevanță – Firefox OS, Sailfish OS, Tizen (s-ar putea totuși să rămână vaporware) și acum Ubuntu Touch. Toate sunt sisteme deschise, cu User Interface nou și promisiuni mari, dare care va fi cel care se va alătura „băieților mari” din industrie.

Sursa: CNET via GSMArena

About the author