Ghid de cumpărare smartphone 2013

Ghid de cumpărare smartphone

Okostelefonok

Majoritatea persoanelor afirmă că petrec 3-4 ore pe zi folosind telefonul mobil, ori la muncă, pentru proiecte, pentru convorbiri, mesaje, sau cu scopul de distracţie. Oricare ar fi motivul dumneavoastră, dacă petreceţi atât de mult timp cu smartphone-ul, este foarte important ca acel dispozitiv să fie cel mai potrivit pentru nevoile personale.

Din acest motiv am scris articolul curent şi sperăm ca instrucţiunile următoare să vă fie de folos atunci când decideţi să cumpăraţi un smartphone nou.

La cumpărarea unui nou dispozitiv trebuie să luaţi în considerare nenumărate lucruri, pentru ca în final achiziţia să vă mulţumească aşteptările şi nevoile.

1. Lucruri de luat în considerare

În primul rând, la achiziţia unui nou dispozitiv, trebuie avut în vedere, dacă sunteţi abonat sau nu la una dintre serviciile de telefonie mobilă. Acest lucru este important pentru că în cazul în care aveţi contract încheiat cu un astfel de serviciu, anularea contractului înainte de termenul de expirare poate fi foarte costisitor.

Trebuie luat în vedere şi faptul dacă faceţi parte dintr-un plan de abonare familial, sau dacă firma dumneavoastră are contract de abonare iar dumneavoastră beneficiaţi de aceasta, dar dacă nu beneficiaţi de nici una dintre serviciile de abonament sau dacă doriţi să vă schimbaţi dispozitivul neapărat, trebuie să luaţi în considerare şi alte lucruri la fel de importante.

2. Alegerea operatorului de telefonie mobilă

Mobilszolgaltatok

Abonament

În ziua de azi la aproape orice operator de telefonie mobilă se pot găsi toate modelele de smartphone-uri actuale pe piaţă. De câţiva ani aceleaşi operatori domină piaţa, şi cu toate că mulţi au încercat să îi depăşească, clasamentul a rămas neschimbat.

Dacă decideţi să alegeţi dintre primele în clasament, să nu uitaţi să cercetaţi cu mare atenţie ofertele lor şi costurile. Faptul că o companie se află pe primele locuri nu înseamnă că acordă cele mai potrivite oferte şi preţuri pentru dumneavoastră.

Este important să vă gândiţi câţi bani doriţi să investiţi în noua achiziţie sau eventual pe un nou abonament, dar nu uitaţi să verificaţi şi dacă firma respecivă are acoperire de reţea acolo unde aveţi nevoie să folosiţi telefonul.

Dacă aveţi posibilitatea, nu ezitaţi să cereţi de la operatori să vă dea acordul şi să incercaţi mai întâi serviciile lor.

PrePay

În cazul în care nu doriţi să vă abonaţi la nici un operator, aveţi posibilitatea de a aplica la serviciul PrePay, însă cu această opţiune nu puteţi să achiziţionaţi smartphone cu reducere de preţ şi preţul telefoanelor poate să ajungă şi la căteva mii de lei.

La serviciile PrePay, de obicei aveţi aceleaşi servicii de reţea şi internet ca şi în cazul abonamentelor, dar este bine de verificat dacă viteza de Internet este într-adevăr aşa cum afirmă compania, deoarece, mulţi operatori, cu toate că acordă viteză  4G, limitează viteza la anumite tipuri de servicii / abonamente.

3. Sisteme de operare mobile

Operacios-rendszerek

Tehnologia din ziua de azi ne acordă trei tipuri de sisteme de operare pentru smartphone-uri: iOS de la Apple, Windows Phone de la Microsoft şi Android de la Google.

Android-ul şi iOS-ul se află pe primele două locuri însă şi Windows Phone încetul cu încetul se dezvoltă.

În cazul cumpărării unui nou smartphone probabil cel mai important aspect este alegerea sistemului de operare potrivit. Acest lucru este important pentru că la fiecare sistem de operare diferă aplicaţiile, astfel dumneavoastă trebuie să alegeţi cel care vi se potriveşte cel mai mult necesităţilor.

iOS

ios7

Conform feedbackurilor, acest sistem de operare este cel mai uşor de folosit şi de obişnuit pentru începători.

Se găseşte pe orice tip de iPhone, iPad, sau iPod, şi este un sistem pe care actualaziările apar la foarte puţin timp după lansare.

Sistemul de operare de la Apple oferă cea mai bună experienţă în ceea ce priveşte fotografierea şi are chiar şi aplicaţie proprie care permite împărtăşirea fotografiilor oriunde, oricând.

Este posibil însă să nu vă fie pe plac acest sistem de operare în cazul în care nu vă place design-ul de la Apple, pentru că are un stil destul de simplu şi fără prea multe varietăţi de configurare.

Un alt aspect neplăcut poate fi faptul că încărcarea bateriei necesită timp mai îndelungat şi nici opţiunea multitasking nu este prea avansată.

Android

Android-4.4-KitKat

Acest sistem de operare este cel care oferă cele mai multe posibilităţi de configurare şi stil. Din motivul că aparţine companiei Google, asigură conectivitate la nenumărate aplicaţii cum ar fi Google Maps, Google Drive, Google +, Gmail, Google Calendar, etc.

Cu toate că şi Google Play Store are nenumărate aplicaţii, nivelul acestora nu ajunge încă la nivelul de performanţă a aplicaţiilor de la Apple App Store.

Este un dezavantaj faptul că dispozitivele care au sistem de operare Android, necesită o baterie de dimensiune mai mare în privinţa ca încărcarea să ţină în jur de 1-2 zile.

Windows Phone

windows-phone-8

Acest sistem de operare a apărut cel mai recent pe piaţă şi încă este în dezvoltare. Cu toate că a apărut o nouă variantă foarte recent, şi acesta încă are deficienţe cum ar fi lipsa propriului centru de notificări, dar dacă la locul de muncă aveţi nevoie de o aplicaţie Exchange, acest sistem de operare vă oferă cea mai bună aplicaţie de acest tip.

În cazul în care decideţi să alegeţi acest sistem de operare este foarte probabil ca alegerea să cadă pe un dispozitiv Nokia tocmai din motivul că Microsoft este în parteneriat cu Nokia, şi dispozitivele Lumia rulează acest sistem de operare.

Telefoanele Nokia au un design elegant, structură rezistentă, oferind o experienţă de fotografiere avansată, şi nivelul de încărcare al acestor dispozitive ţin mult mai mult decât la celelalte smartphone-uri.

Din păcate, Windows Phone App Store nu are aplicaţii aşa de multe şi perfecţioniste cum au celelate două sisteme şi actualizarea aplicaţiilor se face mai lent decât în alte cazuri.

4. Hardware

După ce aţi ales operatorul şi sistemul de operare potrivit pentru dumneavoastră, următorul pas este alegerea modelului de telefon.

În cazul în care aţi optat pentru iOS, vă recomandăm iPhone 5S, sau unul dintre coloratele iPhone-uri 5c, acestea find cele mai populare smartphone-uri pe piaţa actuală cu iOS.

La telefoanele cu Android aveţi posibilitatea de a alege între telefoane de la cea mai mică până la cele mai mari mărimi. Telefoanele de mărimi mai mari au însă dezavantajul că este mai greu de lucrat pe ele cu o singură mână, de obicei necesită folosirea ambelor mâini.

Telefoanele care funcţionează cu sistem de operare Windows Phone, se găsesc în gamă mai largă decât cele cu iOS.

În cazul acestora Nokia Lumia 1520 se află pe primul loc, un dispozitiv care are cameră de fotografiat foarte avansată şi se află în continuă dezvoltare.

5. Opțiuni pentru cumpărare telefon

okostelefonok-1-1024x539

Cumpărare prin abonament

Această metodă este cea mai cunoscută şi cel mai des utilizată pentru cumpărarea unui smartphone nou. Aceasta însă necesită încheierea unui contract de abonare la una dintre serviciile de telefonie mobilă. Pe lângă contract, care durează minim 2 ani, primiţi telefonul dorit, cu reducere de preţ, reducerea variând în funcţie de marca şi preţul telefonului şi a ofertelor actuale. Serviciile de abonare afirmă că este un avantaj să cumpărăm telefon astfel, dar în realitate pe durata celor 2 ani veţi plăti întregul preţ al telefonului fără să vă daţi seama de acest lucru, sau chiar şi mai mult.

Smartphone independent de reţea

La această opţiune cumpăraţi telefonul fără reducere de preţ, dar constituie un avantaj faptul că nu veţi fi legat de un contract, şi majoritatea acestor telefoane se pot găsi în oricare magazin de dispozitive electronice, şi sunt independente de reţea.

Smartphone-uri second-hand

Pentru cei care nu doresc să încheie contracte sau nu au posibilitatea de a cumpăra un smartphone nou, există totuşi încă o posibilitate de a cumpăra telefoane utilizate, mai ales online.

Acestea sunt semnificativ mai ieftine decât cele din magazine şi multe dintre ele sunt chiar de ultimă generaţie.

Un nou plan al serviciilor de telefonie mobilă şi reţea

Conform unui nou plan, serviciile de telefonie mobilă oferă acum posibilitatea de a cumpăra smartphone-uri prin rate lângă abonament. Acesta constă într-o sumă fixă în fiecare lună, însemnând rata telefonului. Acest mod de cumpărare însă nu este prea eficient şi nici prea ieftin pentru că pe durata a 2 ani preţul pe care îl plătiţi pentru telefon va fi mult mai mare decât preţul standard, şi pe lângă acesta trebuie să mai plătiţi şi abonamentul.

După cum vedeţi nu este uşor să cumpăraţi un smartphone dacă doriţi ca acesta să fie corespunzător aşteptărilor dumnevoastră şi trebuie să aveţi în vedere nenumărate lucruri care la prima vedere nici nu realizaţi.

Dar dacă aveţi la îndemână informaţiile necesare, nu este chiar aşa de greu, ci dinpotrivă, poate fi distractiv.

Sperăm că v-am fost de folos şi opţiunea dumneavoastră va fi pe măsura aşteptărilor.

Materialul a fost realizat cu ajutorul unui articol postat pe site-ul internațional The Verge.