Sistemul de operare mobil de la Apple si in masini

iOS in the Car – dezvoltat de către Apple, a fost prezentat prima oară vara trecută la WWDC, iar acum se apropie de o lansare oficială. Defapt, interfața „compatibilă” cu bordul mașinii, era ascunsă chiar sub nasul nostru în versiunea publică a iOS-ului 7.0.3.

iosinmasina

Dezvoltatorul Steven Throughton-Smith, a reușit să captureze o versiune timpurie a interfeței în acțiune, prin emularea unui diplay „in the Car” pe desktop-ul lui – a postat chiar și o prezentare video a software-ului înaintea lansării. Actuala versiune a software-ului, pare să includă o hartă full-screen, cu comenzi tactile simple și indicatori pe partea superioară și inferioară a ecranului. Există chiar și un buton „Home” – în software, care poate fi folosit pentru a naviga printre aplicațiile active și care se poate folosi de asemenea, pentru a reveni la (în prezent inexistent) home-screen.

Conform demo-ului prezentat, veți avea posibilitatea de a introduce o destinație, direct în vehicul prin comenzi vocale, sau manual, folosind un iPhone sau iPad conectat. Soft-ul (pe moment) pare a fi limitat la funcții de bază, precum citirea de pe hartă a punctelor de interes (străzi, clădiri ect.), intrare/ieșire din locații etc., adică, este cu siguranță un proiect în curs de desfășurare. Un alt dezvoltator – Denis Stas, a reușit să pună mâna pe un screen-shot de pe iOS 7.1 beta (a soft-ului), care oferă o experiență asemănătoare cu iOS7 – ca și aspect și funcții.

Încă n-am auzit nici o părere de la producătorii de vehicule privind parteneriatul cu Apple, astfel nu avem nici informații privind data de lansare a sistemului navigațional iOS. Însă, judecând după interesul enorm privind integrarea sistemului în autoturisme, suntem siguri că mai multe acorduri sunt deja în dezvoltare.

Suntem curioși să vedem cum se va descurca sistemul navigațional iOS în comparație cu concurența. Oare va fi mai bun decât și dispozitivele dedicate pentru GPS (Garmin, TomTom etc.), să nu uităm nici de Google Maps și de navigarea offline oferit de Nokia – Here etc.

Sursa: Engadget

About the author