Canonical a lansat Ubuntu 13.10 cu suport pentru telefoane inteligente

Canonical tocmai a lansat cea mai nouă versiune a popularului sistem de operare bazat pe Linux, Ubuntu 13.10, care conform companiei este prima versiune care are suport dedicat pentru telefoane inteligente (Ubuntu Touch).

Ubuntu-on-phones

Despre Ubuntu Touch am auzit prima dată în luna Ianuarie, când a făcut valuri uriașe ideea de Ubuntu pentru Mobil, deși primul experiment a avut loc în anul trecut. Noua versiune Ubuntu vine cu câteva aplicații mobile, precum un browser, ceas, calculator și indicator pentru vremea curentă. Nouă ne-a plăcut și ideea celor de la Canonical, ca să producă un telefon mobil care ar suporta și versiune desktop folosit în întreaga lume de cei care s-au săturat de Windows. Ideea concepută a avut și urmări interesante, precum proiectul pe Indigogo pentru a aduna o anumită sumă de bani pentru telefonul Ubuntu Edge. Deși ideea era foarte bună, suma propusă pentru proiect era foarte mare, și prin crowdfunding imposibil de adunat. Compania nu a renunțat la proiect, și intr-un comunicat, Mark Shuttleworth (CEO Canonical Ltd.) a declarat, că a stârnit interesul mai multor companii.

Cel mai nou release Ubuntu vine împreuna cu un SDK (Software Development Kit) dedicat developerilor de aplicații pentru platforma Ubuntu Touch. Cel mai important aspect în aceasta versiune este că vine cu un cadru UI pentru toate dispozitivele.

Ubuntu Touch este disponibil numai pe dispozitivele Nexus (Nexus 4 și Samsung Galaxy Nexus) fiindcă versiunea curentă este menit pentru dezvoltatori și evaluarea posibilităților, și nu e recomandat utilizatorilor de zi cu zi.

Echipa phablet.ro este foarte entuziazmat de acest proiect Canonical, ideea unui singur device pe care ar rula versiunea mobile și desktop a popularului sistem de operare ar fi oricând binevenit, dar pentru moment și Ubuntu Touch pentru Mobile este suficient :)

Sursa: Ubuntu.com, GSMArena

About the author