Google actionar Lenovo dupa ce i-a vandut Motorola Mobility

Primele zvonuri despre cea mai mare tranzacție a anului a apărut prima dată pe la sfârșitul lunii Ianuarie. Zvonul a fost imediat confirmat, Google a ajuns la un acord prin care vinde compania producătoare de telefoane mobile, Motorola, mega companiei chineze, Lenovo. Nu de mult a fost finalizat rebrandul Motorola la Motorola a Google company, deci această înțelegere a apărut din senin.

Motorola Logo

Google a cumpărat compania Motorola în anul 2011 pentru 12,5 miliarde de dolari. De atunci a restructurat compania și a adăugat patentele sale în portofoliul său. Divizia producătoare de mobile nu a avut un succes atât de mare cum a fost inițial crezut, și această decizie pare una logică.

Lenovo este unul dintre cele mai mari producători de PC și de mai mult timp a trecut la crearea dispozitivelor mobile, în anul 2013 având succes cu tabletele sale Miix și Yoga. Chiar și tabletele Vodafone Smart Tab sunt fabricate de către Lenovo.

Compania chineză cu dorința de a extinde divizia de mobile a ajuns la un acord cu Google despre cumpărarea Motorola Mobility pentru 2,91 miliarde de dolari (din care $750 de milione vor fi plătite în acțiuni Lenovo, după ce tranzacția va fi finalizată).

ara1blogpost

În urma acestei tranzacții Google va rămâne cu patentele valoroase Motorola, și divizia de top care se ocupă cu proiectul ARA (telefonul modular despre care am mai vorbit și înainte) numit , Advanced Technology and Projects group. Se pare că Google va investi în continuare în acest proiect. Divizia va rămâne sub conducerea doamnei Regina Dougan (fost director DARPA) și va fi o parte autonomă a grupului Google Android.

În urma tranzactiei Lenovo va primi brandul, fabricile și va putea folosi tehnologii pentru care licențele rămân la Google, asa devenind al doilea cel mai mare producător de telefoane pe continentul american și în China. Lenovo promite că va inova și va investi mult în compania procurată pentru a crea noi experiențe unice de utilizare a unui smartphone. Planul este să păstreze brandul Motorola, care este unul cunoscut și se bucură de un succes în lumea întreagă.

Modelele Moto G și Moto X sunt cele două modele populare a companiei, care recent au fost introduse și în Europa, și se bucură de un succes enorm, mai ales modelul Moto G, care este un telefon de budget Android (nu demult a primit actualizarea Android 4.4 KitKat) echipat cu un procesor quad core și o cameră de 5 MP.

Vom vedea ce va aduce viitorul pentru Motorola, dar părerea noastră este că sunt în mâini bune la Lenovo, compania care și în România are foarte multe telefoane și tablete disponibile.

Sursa: Google Blog, Lenovo

About the author