Nvidia se intoarce pe campul de lupta cu Tegra 4

Compania Nvidia cel mai mare producător de procesoare grafice şi un furnizor foarte important a circuitelor integrate a fost învins în lupta chipset-urilor mobile. Dar acum se pare că reintră în luptă cu noua sa chipset Tegra 4, care încă rulează sub numele de cod Wayne. Lansarea oficială acestui chipset de următoarea generaţie va avea loc la CES în luna ianuarie sau la WMC în luna februarie 2013.

Tegra 4 va rămâne la arhitectura 4-PLUS-1 şi va veni cu un procesor quad-core. Adică va conţine cinci nuclee, patru sunt pentru performanţă iar una pentru puterea scăzută de ralanti şi efectuarea sarcinilor care nu sunt consumatori de resurse.

Nvidia va folosi o tehnologie de 28nm în procesul de fabricare, ca şi rivalul său Qualcomm la procesoarele Snapdragon S4. Tegra 4 va fi bazată pe un design ARM Cortex A15, ca procesoarele Exynos 5 de la Samsung.

Partea grafică la Tegra 4 va fi foarte interesantă, deoarece va conţine un GPU alcătuit din 72 nuclee, care este de şase ori mai mult ca la Tegra 3. Asta înseamnă că Tegra 4 este cu şase ori mai performant ca predecesorul său. Aceste nuclee vor fi capabile de a mării performanţa ecranelor până la rezoluţia de 2560 x 1600 pixeli, completat de o ieşire video de 1080p la o frecvenţă de 120Hz.

Tegra 4 va suporta memoria dual-channel DDR3L şi USB-ul 3.0.

Sursa: Unwiredview

About the author