Sistemul de operare Ubuntu pentru telefoane a fost anuntat

Ubuntu a anunţat noul sistem de operare pentru telefoane mobile, Ubuntu OS. Primul dispozitiv va fi lansat la începutul anului 2014. Versiunea recentă a sistemului de operare este construit asupra nucleului şi a driver-elor Android. Sistemul nu foloseşte o maşină virtuală Java şi cei de la Ubuntu au promis că va folosi puterea deplină a telefoanelor. Sistemul va suporta procesoarele ARM şi x86.

Deşi telefoanele cu Ubuntu au fost promise la începutul anului 2014 în câteva săptămâni pe Galaxy Nexus va fi disponibilă o platformă de dezvoltare (în Marea Britanie). Până acum Galaxy Nexus este singurul terminal oficial care suportă Ubuntu phone OS.

Actualizare:

Conform afirmației Richard Collins (Product Manager la Canonical) primul dispozitiv va fi lansat la începutul anului 2014 și va lua în țintă utilizatorii de bază, iar va rula numai software preinstalat. Acest telefon entry-level la un moment dat, în viitor, va fi capabil de a accesa aplicații third-party. Canonical are planul de a valorifica relațiile sale cu dezvoltatorii și ca aplicațiile rulate pe sistemul de operare Ubuntu PC să fie relativ ușor de transportate pe telefoane și tablete.

Sursa: The Verge, Ubuntu pentru telefoane, Engadget

About the author