Noi informatii despre tranzactia Nokia – Microsoft

Acum o săptămână, Departamentul de Justiție a Statelor Unite a dat unda verde pentru afacerea între Microsoft și Nokia. Cum vă amintiți, Microsoft urmărește procurarea diviziei de handset-uri a firmei Nokia, pentru prețul de 7.2 miliarde de dolari.

Afacerea a fost votată de către acționari, iar 99,7% au aprobat tranzacția.

Ca o parte a afacerii, Microsoft va licența de asemenea patentele firmei Nokia. Unul din obstacolele majore era din cauza Comisiei Europene, problema fiind acceptarea demersului, sau respingerea acestuia.

Elop (fost CEO Nokia) si Ballmer (Microsoft CEO)

Elop (fost CEO Nokia) si Ballmer (Microsoft CEO)

Comisia a declarat că până 4 decembrie, își va comunica decizia în legătură cu afacerea. În declarație, se afirmă faptul că achiziția dispozitivelor și a serviciilor Nokia de către Microsoft nu ar genera probleme pentru concurență. Suprapunerea celor două companii nu va duce la excluderea altor companii de pe piață. Achiziția va permite în continuare rivalilor, precum Samsung și Apple să concureze cu noul „MicroKia” (Microsoft-Nokia).

Comisia a ajuns la trei concluzii, care au facilitat aprobarea afacerii, dintre cele două companii:

– Microsoft probabil nu va restricționa furnizarea Sistemului Operațional Windows pentru firmele independente (acum și concurente), după tranzacția făcută.

– firma nu va restricționa furnizarea aplicațiilor cum ar fi Office suite și Skype, de la companiile concurente care furnizează dispozitive mobile.

– Microsoft nu va avea abilitatea de a restricționa inter-operabilitatea dintre dispozitivele competiției și Exchange Server.

Tema celor trei justificări date de Comisie se referă mai mult la pragul de jos a cotei de piață. Și așa și este. Chiar dacă Windows Phone se află pe locul trei în clasamentul sistemelor operaționale, acest loc este unul destul de distant, în comparație cu iOS și Android. Windows Phone a reprezentat numai 10% din dispozitivele vândute în anul 2013, iar acestă cotă redusă a ajutat la ameliorarea îngrijorării Comisiei Europene.

Încă nu se știe dacă fostul CEO a firmei Nokia, Stephen Elop va ține locul lui Ballmer la Microsoft, sau nu. Dar acum că îmbinarea companiilor se poate scoate de pe listă, sunt sigur că va urma și rezolvarea posturilor vacante.

Sursa: Engadget 1, Engadget 2

About the author